Άλογο: Το Πανέμορφο Ζώο των Ονείρων Μας


Τα ζώα αποτελούν ένα μεγάλο κομμάτι στην ζωή των ανθρώπων, οι οποίοι συνήθως στην καθημερινότητα τα χρησιμοποιούσαν ως μεταφορά των αγαθών αλλά και σαν μέσο μεταφοράς των ίδιων. ν εγκατέλειπαν ποτέ τον τραυματισμένο πολεμιστή και πάντα τον προέτρεπαν να σηκωθεί για να συνεχίσουν την πορεία τους. Η νοημοσύνη των αλόγων είναι υψηλή και μάλιστα μπορούν και κρίνουν την κατάσταση που καλούνται να αντιμετωπίσουν και παίρνουν πρωτοβουλίες επίλυσης σε έκτακτες ανάγκες. Ο θαυμασμός τους στην αρχαία Ελλάδα αποτυπώνεται στα έργα γλυπτών, που στολίζουν σημαντικά μνημεία και προσδίδουν την υπεροχή αλλά και το μεγαλείο αυτού του υπέροχου ζώου. Τα άλογα ζουν κατά μέσο όρο τριάντα χρόνια και γεννούν μόνο ένα μωρό, που το θηλάζουν για έξι περίπου μήνες.

Υπάρχουν χίλια περίπου είδη αλόγων, ενώ αρχικά ο πρόγονός τους είχε μεσαίο ύψος και τρεφόταν με φύλλα δέντρων. Μεγάλοι πολεμιστές είχαν ισχυρό δέσιμο με τα άλογά τους, κάτι που το συναντάμε συχνά στην ιστορία. Για παράδειγμα ο Βουκεφάλας, που οδήγησε τον Μέγα Αλέξανδρο μέχρι την Ινδία, αλλά και τον φτερωτό πήγασο του Περσέα. Πλέον στην Ευρώπη δεν χρησιμοποιείται συχνά, πάρα μόνο σε πολύ ειδικές περιπτώσεις και σε παραδοσιακά σπορ, όπως είναι το κυνήγι της αλεπούς που πραγματοποιείται κατά παράδοση στην Αγγλία και την Σκωτία.

Αργότερα η ιππασία και το πόλο έγιναν τα σπορ που εντάχθηκαν και στους Ολυμπιακούς Αγώνες και μάλιστα έχουν πολλούς οπαδούς και λάτρεις που παρακολουθούν στενά τα σπορ αυτά. Πάρα πολλοί πιστεύουν ότι η ιππασία είναι ένα άθλημα πολυτελείας, δηλαδή πολυέξοδο, ενώ αυτό στην πραγματικότητα δεν ισχύει. Το κόστος για κάποιον που θέλει να κάνει ιππασία είναι περίπου τριάντα ευρώ και συνιστάται σε ενήλικες και παιδιά. Η ιππασία είναι ευεργετική για το σώμα, αφού πρέπει να είναι σε ορθή θέση και μάλιστα γυμνάζει τα πόδια, που σφίγγουν κατά την διάρκεια της άσκησης με το άλογο κάθε φορά όλο και περισσότερο. Τα παιδιά δείχνουν ιδιαίτερη αγάπη για τα άλογα και είναι καλό να δοκιμάσουν κάποιες φορές να ιππεύσουν, χωρίς οι γονείς να θεωρούν ότι είναι επικίνδυνο σπορ αφού η αλήθεια απέχει μακράν από την πραγματικότητα.

Τα άλογα και η ιππασία μπορούν να χρησιμοποιηθούν όχι μόνο ως μέσο ψυχαγωγίας αλλά και για λόγους θεραπευτικούς, αφού πάρα πολλοί επιστήμονες έχουν δει αποτελέσματα θεαματικά σε ανθρώπους που έπασχαν από ψυχολογικά προβλήματα ή και φοβίες. Η διάγνωση επιβεβαιώνεται και από την αντίδραση του αλόγου που πάντα εναρμονίζεται με τη διάθεση του αναβάτη του. Έτσι λοιπόν παρατηρείται ότι όταν ο ασθενής πάσχει από κάποιο είδος θλίψης, τότε αυτό μπορεί να διαγνωστεί από την αντίδραση του αλόγου και να καθοδηγηθεί ο ίδιος με αυτόν τον τρόπο σε μία αποτελεσματική θεραπεία. Τα άλογα είναι το σύμβολο της ελευθερίας, του θάρρους και πολλά αγάλματα αναπαριστούν τους ήρωες πεσόντες με τα άλογά τους, πριν πέσουν και οι δύο στην μάχη περήφανα.

Υπάρχουν αρκετά κέντρα όπου μπορεί κάποιος να δει από κοντά τα υπέροχα αυτά ζώα και να ασχοληθεί όσο του επιτρέπεται με αυτά, όπως και να δοκιμάσει την μοναδική εμπειρία της ιππασίας και τα συναισθήματα που αυτή προσφέρει στον αναβάτη της.