Γιατί Πρέπει να Υιοθετήσεις Ένα Ζώο από Καταφύγιο;


Πολύ συχνά τίθεται το δίλημμα εάν είναι καλύτερα να υιοθετήσεις κάποιος ένα ζώο από καταφύγιο ή να το αγοράσει από κάποιο κατάστημα. Υπάρχουν αρκετοί λόγοι που συνηγορούν στην επιλογή ενός καταφυγίου. Ας δούμε ορισμένους από αυτούς, ώστε να κατανοήσουμε περισσότερο την σημασία της υιοθεσίας ενός ζώου:

1. Το αδέσποτο ζώο του καταφυγίου έχει περάσει πολλά και είναι λογικό να χρειάζεται φροντίδα και αγάπη. Εάν υιοθετήσετε ένα ζώο από καταφύγιο, λοιπόν, θα μπορέσετε να δώσετε στοργή σε ένα πλάσμα που πραγματικά έχει υποφέρει στη ζωή του.

2. Σώζετε μία ζωή, όσο δραματικό και αν ακούγεται κάτι τέτοιο. Τα ζώα στα καταφύγια έρχονται σε επαφή με πολλά μικρόβια, ενώ το προσδόκιμο ζωής τους μειώνεται αισθητά.

3. Πληρώνετε πολύ λιγότερα χρήματα ή ακόμη και καθόλου για την υιοθεσία ενός ζώου από καταφύγιο. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε πως ορισμένα καταφύγια έχουν συνεργασία με εταιρείες τροφών για ζώα. Συνεπώς, ενδέχεται να επωφεληθείτε από προνομιακές τιμές ή ακόμη και από δωρεάν τροφή για το αδέσποτο που θα υιοθετήσετε.

4. Αποφεύγοντας να αγοράσετε ένα κατοικίδιο από κατάστημα, σταματάτε τον φαύλο κύκλο της κακομεταχείρισης που υφίστανται αυτά τα πλάσματα. Λόγω αυξημένης ζήτησης, ορισμένα ζώα εξαναγκάζονται σε σκληρές συνθήκες διαβίωσης και αναπαραγωγής. Όμως, εάν επιλέξετε ένα κατοικίδιο από καταφύγιο, αυτός ο κύκλος αποδυναμώνεται.

5. Μπορείτε να βρείτε τον σύντροφο της ζωής σας ανάμεσα σε πληθώρα ζώων μέσα σε ένα καταφύγιο. Υπάρχουν ζώα προς υιοθεσία σε κάθε ηλικία, μέγεθος και χρώμα. Είναι όλα τους αξιολάτρευτα, μα σίγουρα κάποιο από αυτά θα σας κεντρίσει περισσότερο το ενδιαφέρον ή θα κατακτήσει την καρδιά σας.

6. Υποστηρίζετε έναν φιλανθρωπικό οργανισμό έμπρακτα, ώστε οι εθελοντές να συνεχίσουν να ασχολούνται με την φροντίδα του καταφυγίου. Χωρίς την συνεισφορά των εθελοντών, η κατάσταση με τα αδέσποτα θα ήταν πολύ χειρότερη. Από την πλευρά σας, καλό θα ήταν να αποδείξετε έμπρακτα πόσο πολύ εκτιμάτε τις προσπάθειες του οργανισμού αυτού.

7. Μέσα από το καταφύγιο, θα έρθετε σε επαφή με γνώστες που θα σας εξηγήσουν πώς πρέπει να συμπεριφέρεστε με το ζώο που υιοθετείτε. Θα σας δείξουν βασικές λεπτομέρειες της εκπαίδευσής του και θα σας προτρέψουν να προσαρμόσετε το κατοικίδιο στις δικές σας ανάγκες και τη δική σας καθημερινότητα.

8. Μέσα από την αγορά ενός ζώου, ενισχύετε τον υπερπληθυσμό των αδέσποτων στον κόσμο. Ακόμη κι αν αυτό ακούγεται υπερβολικό, δεδομένων των κακουχιών που περνούν τα ζώα δεν πρέπει να υποστηρίζεται η άκριτη αναπαραγωγή τους.

9. Οι ειδικοί στο καταφύγιο θα σας εξηγήσουν τις ιδιαιτερότητες του ζώου που πρόκειται να υιοθετήσετε με κάθε λεπτομέρεια. Ως αποτέλεσμα, θα είστε σε ετοιμότητα και θα γνωρίζετε πλήρως τι να περιμένετε.

10. Τέλος, η αγάπη δεν αγοράζεται. Η αγάπη χαρίζεται απλόχερα. Γι’ αυτό λοιπόν και η υιοθεσία είναι μια έμπρακτη πράξη αγάπης προς τα ζώα. Αποδεικνύει πως υπάρχει καλοσύνη στον κόσμο και ενισχύει την αισιοδοξία ότι πάντοτε μπορούν να βρεθούν λύσεις για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής ενός πλάσματος.

Αντί λοιπόν να τρέξετε στο κοντινότερο κατάστημα ζώων, γιατί δεν επισκέπτεστε καλύτερα ένα καταφύγιο για να βρείτε τον ιδανικό σύντροφό σας; Σίγουρα η επιλογή αυτή θα σας ανταμείψει!