Σπάνια Ζώα που Κινδυνεύουν Με Εξαφάνιση


Τα ζώα κατοικούσαν στον πλανήτη μας πολύ πριν να εμφανιστούμε εμείς. Σύμφωνα με τη θεωρία του Δαρβίνου, μάλιστα, έχουμε εξελιχθεί από ζώα και επομένως είμαστε πολύ κοντά στη δική τους φύση. Ωστόσο, δυστυχώς ο άνθρωπος δεν έχει πάντοτε συμπεριφερθεί στα ζώα με τον καλύτερο τρόπο. Αντιθέτως, πολλές φορές η απληστία του ανθρώπου έχει βλάψει το ζωικό βασίλειο. Ανάμεσα στις επιπτώσεις της ανάπτυξης του σύγχρονου πολιτισμού των ανθρώπων, είναι συχνό φαινόμενο η εξαφάνιση ορισμένων ζώων.

Για να δούμε λοιπόν κάποια από τα πιο σπάνια ζώα που κινδυνεύουν με εξαφάνιση, ώστε να ευαισθητοποιηθούμε και να φροντίσουμε από τη μεριά μας για την επιβίωσή τους:

Πάντα: Τα αξιαγάπητα πάντα κινδυνεύουν με εξαφάνιση, γεγονός που έχει ανησυχήσει τις αρχές της Κίνας. Πλέον ο πληθυσμός τους ελέγχεται αυστηρά από την συγκεκριμένη χώρα, προσπαθώντας να ενισχυθεί ο αριθμός τους και να αποκατασταθεί η ισορροπία του πλανήτη. Φανταστείτε τη ζωή χωρίς τα πάντα, πόσο πιο άχαρη θα ήταν;

Χελώνα Καρέτα – Καρέτα: Μονάχα ένα στα χίλια αυγά που γεννά μια χελώνα Καρέτα – Καρέτα θα επιτύχει τον στόχο του. Ο αγώνας για επιβίωση είναι πολύ σκληρός, καθώς τα μικρά χελωνάκια πρέπει να βγουν στην άμμο και να προχωρήσουν μέχρι τη θάλασσα, ώστε να ξεκινήσουν το ταξίδι τους. Ευτυχώς υπάρχουν στον κόσμο ομάδες ευαισθητοποίησης που προστατεύουν αυτό το απειλούμενο είδος.

Ρινόκερος: Ιδιαίτερα ο ρινόκερος της Ιάβας είναι ένα είδος υπό εξαφάνιση. Εξαιτίας του παράνομου εμπορίου, πολλοί επιδίδονται σε σφαγές αυτών των επιβλητικών ζώων. Το αποτέλεσμα είναι πραγματικά τραγικό. Ο αριθμός τους μειώνεται δραματικά χρόνο με το χρόνο, παρά τις προσπάθειες των τοπικών κυβερνήσεων να προστατεύσουν το ρινόκερο αποτελεσματικά.

Αργυροπελεκάνος: Πολλά πτηνά έχουν ήδη εξαφανιστεί, ενώ αρκετά άλλα βρίσκονται υπό συνεχή απειλή. Για να μπορέσει ο αργυροπελεκάνος να αναπαραχθεί και να πολλαπλασιαστεί σε αριθμό, είναι απαραίτητη η παγκόσμια ευαισθητοποίηση επάνω σε αυτό το θέμα. Είναι πολύ σημαντικό να προστατεύουμε το ζωικό βασίλειο, μέσα στο οποίο περιλαμβάνεται κι ο σπάνιος αυτός πελεκάνος.

Τίγρη: Αξίζει να σημειώσουμε ότι τον τελευταίο αιώνα ο αριθμός του πληθυσμού της τίγρης έχει μειωθεί στο ελάχιστο, πλησιάζοντας δυστυχώς το 100%. Η έλλειψη βλάστησης και η αποψίλωση των δασών, όπως επίσης το παράνομο κυνήγι άγριων ζώων, έχουν καταστήσει την επιβίωση της τίγρης εξαιρετικά δυσοίωνη.

Δελφίνι: Όπως πολλά θαλάσσια θηλαστικά, έτσι και το δελφίνι έχει υποφέρει εξαιρετικά από τον σύγχρονο πολιτισμό. Οι πετρελαιοκηλίδες και η έντονη ρύπανση στις θάλασσες, το παράνομο κυνήγι και η κλιματική αλλαγή, όλα αυτά αποτελούν τροχοπέδη στην επιβίωση του δελφινιού. Αυτά τα αξιαγάπητα ζώα χρειάζονται την ευαισθητοποίηση όλων μας, προτού να είναι πολύ αργά.

Ελέφαντας: Ένα σύμβολο επιβλητικής δύναμης είναι είδος υπό εξαφάνιση, όπως φαίνεται. Ο ελέφαντας υποφέρει από την αστικοποίηση του περιβάλλοντος, καθώς μειώνονται οι χώροι όπου μπορεί ελεύθερο να επιβιώσει. Επιπλέον, είναι ένα από τα πιο τραγικά θύματα κυνηγιού σε ολόκληρη την Αφρική.

Δυστυχώς, αυτά δεν είναι τα μοναδικά ζώα που βρίσκονται τώρα υπό τον κίνδυνο εξαφάνισης. Αν δεν ευαισθητοποιηθεί η κοινωνία σύντομα και αν δεν αλλάξουν ριζικά ορισμένες τακτικές που ακολουθεί ο άνθρωπος, οι επόμενες γενιές κινδυνεύουν να μη γνωρίσουν πολλά από αυτά τα είδη υπό εξαφάνιση.