Τα Αναφαίρετα Δικαιώματα Όλων των Ζώων


Πολύ συχνά αναφερόμαστε στα δικαιώματα του ανθρώπου και τονίζουμε το δικαίωμα για ελευθερία, για επιβίωση και για ευημερία. Όμως, εκτός από τους ανθρώπους υπάρχουν και τα ζώα σε αυτόν εδώ τον πλανήτη imprumut rapid. Γι’ αυτό και το 1978 στο Παρίσι δημιουργήθηκε η Διακήρυξη των Δικαιωμάτων των Ζώων, για να καλύψει ένα κενό χρόνων σε αυτόν τον τομέα. Σύμφωνα με αυτή τη διακήρυξη, τονίζεται ότι:

  • Όλα τα ζώα γεννιούνται ίσα και διαθέτουν το δικαίωμα της ύπαρξης χωρίς καμία διάκριση.
  • Ο άνθρωπος οφείλει να σέβεται και να προστατεύει τα ζώα. Μάλιστα, ο άνθρωπος ανήκει στο ζωικό βασίλειο κι επομένως δεν θα πρέπει να διαφοροποιείται από αυτά, ούτε να τα βλάπτει με οποιονδήποτε τρόπο credit rapid fara acte.
  • Κανενός είδους κακομεταχείριση απέναντι στα ζώα δεν θα πρέπει να γίνεται αποδεκτή. Τα ζώα είναι λιγότερο ισχυρά κατά κανόνα από τους ανθρώπους, αλλά κάτι τέτοιο δεν θα πρέπει να γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης από κανέναν.
  • Είναι δικαίωμα του κάθε ζώου να ζήσει στο χώρο επιλογής του και να αναπαραχθεί φυσικά, σύμφωνα με τους νόμους που ισχύουν. Ούτε η παράνομη εκτροφή ζώων αλλά ούτε και η εγκληματική απομάκρυνσή τους από το φυσικό τους περιβάλλον επιτρέπεται.
  • Τα ζώα δεν θα πρέπει να εγκαταλείπονται για κανέναν λόγο. Εφόσον κάποιος έχει υπό την προστασία του ένα ζώο, θα πρέπει να το φροντίζει για πάντα.
  • Τα κατοικίδια μπορούν να μένουν με τους ιδιοκτήτες τους, εκτός εάν οι συνθήκες διαβίωσής τους στον συγκεκριμένο τόπο κρίνονται ακατάλληλες.
  • Για τα ζώα που προσφέρουν υπηρεσίες στον άνθρωπο, είναι απαραίτητο να προσαρμόζεται η καθημερινότητά τους με τρόπο ώστε να μην υποφέρουν. Θα πρέπει δε να σιτίζονται επαρκώς και να ξεκουράζονται συχνά.
  • Πειράματα που προκαλούν πόνο στα ζώα είναι κατακριτέα και δεν πρέπει να συνεχίζονται.
  • Ακόμη και για τη διατροφή του ανθρώπου θα πρέπει να υιοθετούνται οι κατάλληλες συνθήκες που επιτρέπουν στα ζώα να ζουν αλλά και να θανατώνονται χωρίς αγωνία και πόνο.
  • Σεβασμός απαιτείται ακόμα και σε ένα νεκρό ζώο. Επομένως, δεν επιτρέπονται σκηνές βίας και φυσικά πράξεις βίας προς τα ζώα.

Όπως μπορείτε να διαπιστώσετε και εσείς, τα δικαιώματα των ζώων αντικατοπτρίζουν τις βασικές τους ανάγκες. Καθώς δεν είναι σε θέση να διεκδικήσουν μια καλύτερη ζωή, είναι απαραίτητο να τη διεκδικήσει ο άνθρωπος για εκείνα. Όπως σεβόμαστε τον συνάνθρωπο και δίνουμε την απαιτούμενη προσοχή στα ανθρώπινα δικαιώματα, έτσι πρέπει να δίνουμε προσοχή και στα δικαιώματα των ζώων.

Αυτή η διακήρυξη αποτελεί σημαντικό κομμάτι στην προσπάθεια προστασίας των ζώων. Τα ζώα θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με σεβασμό και αγάπη. Είναι κι αυτά μέρος του κόσμου μας και σαφώς εξυπηρετούν σημαντικές ανάγκες του ανθρώπου. Γι’ αυτό και είναι απαραίτητη η δημιουργία του κατάλληλου θεσμικού πλαισίου, το οποίο θα επιτρέπει και θα προωθεί την αρμονική συνύπαρξη ανθρώπου και ζώων.

Αρκεί να διαβάσουμε τις επιμέρους διατάξεις αυτής της διακήρυξης, ώστε να καταλάβουμε πως αυτά που ζητά η παγκόσμια κοινότητα για τα ζώα είναι αυτονόητα. Χωρίς αυτά τα αναφαίρετα δικαιώματα, τα ζώα βρίσκονται σε κίνδυνο κι ενδέχεται να υποστούν σημαντικά αρνητικές συνέπειες. Ας πράξουμε όλοι σωστά, διατηρώντας την ισορροπία στον πλανήτη και αποδεικνύοντας πως μπορούμε να συμπεριφερθούμε ηθικά απέναντι στους πιο αδύναμους.