Τα Πιο Έξυπνα Ζώα στον Πλανήτη


Έχετε σκεφτεί ποτέ ότι ορισμένα ζώα διαθέτουν την ίδια εξυπνάδα με τους ανθρώπους ή ακόμη ότι μπορούν κάποια από τα ζώα να αποδειχθούν πιο έξυπνα από εμάς; Σίγουρα κάτι τέτοιο φαντάζει αδιανόητο pikavippi heti. Ωστόσο, έρευνες έχουν δείξει πως τα ζώα διαθέτουν εκπληκτική εξυπνάδα κι επομένως κάποια από αυτά αποδεικνύονται λιγότερο αφελή και αθώα από όσο θα πιστεύαμε.

Ποια είναι όμως τα ζώα με το μεγαλύτερο IQ στο ζωικό βασίλειο; Ποια θα μπορούσαν να ανταγωνιστούν με τον άνθρωπο με σημαντικές αξιώσεις ως προς την ευφυΐα τους; Για να δούμε τη λίστα:

  • Αρουραίος
  • Περιστέρι
  • Χταπόδι
  • Γουρούνι
  • Σκίουρος
  • Ελέφαντας
  • Κοράκι
  • Ουρακοτάγκος
  • Χιμπαντζής
  • Δελφίνι

Αυτή η λίστα διαθέτει τόσο προφανείς επιλογές, όσο και μεγάλες εκπλήξεις. Κανείς δε θα φανταζόταν ποτέ ότι το περιστέρι αποτελεί παράδειγμα εξυπνάδας ανάμεσα στα ζώα. Όμως αν σκεφτείτε πως τα περιστέρια χρησιμοποιούνταν στην αρχαιότητα για να μεταφέρουν μηνύματα, δε θα φαντάζουν και τόσο υπερφίαλα. Μάλιστα τα ταχυδρομικά περιστέρια βοήθησαν τον άνθρωπο σε πολλές περιπτώσεις (lainaa työttömälle).

Το χταπόδι επίσης δεν είναι έκδηλα έξυπνο. Ίσως φταίει η όψη του, ίσως το γεγονός ότι δεν έχουμε ασχοληθεί ποτέ με τη χρησιμότητά του ανάμεσα στα ζώα. Το μόνο που γνωρίζουμε είναι ότι το χταπόδι έχει τη δυνατότητα να προσκολλάται στα βράχια και τις άλλες επιφάνειες λόγω των ποδιών του. Οι βεντούζες του το κρατούν συμπαγές και το προστατεύουν ενάντια σε κάθε εχθρό.

Το γουρουνάκι είναι μία ακόμη έκπληξη. Όλοι γνωρίζουμε πως τα γουρούνια κυλιούνται στις λάσπες, παίζουν ανέμελα και βρωμίζονται. Όμως αυτό τα κάνει έξυπνα; Όπως οι έρευνες έχουν αποδείξει, τα γουρούνια διαθέτουν υψηλό IQ κι επομένως έχουν κερδίσει επάξια μία θέση στη λίστα.

Ο αρουραίος δεν αποτελεί μεγάλη έκπληξη. Η καθημερινότητά του είναι αρκετά σκληρή, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα την ανάπτυξη των κατάλληλων δεξιοτήτων επιβίωσης. Για να μπορεί ένας αρουραίος να αποφεύγει τόσο επιδέξια την κάθε φάκα και να γεύεται το τυρί και τις άλλες λιχουδιές, σημαίνει ότι το μυαλό του δουλεύει πραγματικά!

Ο χιμπαντζής και ο ουρακοτάγκος αποτελούν μακρινούς μας συγγενείς. Πολύ συχνά παρατηρούμε τέτοια ζώα να μιμούνται την ανθρώπινη συμπεριφορά, ενώ είναι εφικτή η επικοινωνία μαζί τους. Γι’ αυτό λοιπόν και είναι φυσικό να διαθέτουν αρκετά υψηλό Iδείκτη Q. Σε πειράματα έχει αποδειχθεί μάλιστα ότι μπορούν να αποκομίζουν νέες γνώσεις μέσω της κατάλληλης εκπαίδευσης.

Το κοράκι είναι ένα από τα εξυπνότερα ζώα στον πλανήτη και μάλλον το πιστεύουμε. Είναι μάλιστα συνυφασμένο και με την πονηριά ή την κακία, κάτι που μάλλον το αδικεί. Το κοράκι ξέρει πώς να επιβιώνει και προσεγγίζει το θήραμά του με ανατριχιαστική ακρίβεια. Δεν είναι εύκολο να παγιδεύσει κανείς ένα κοράκι, ούτε να το ξεγελάσει.

Τέλος, το δελφίνι είναι ίσως το πιο έξυπνο από τα ζώα του πλανήτη. Πολλές έρευνες έχουν διενεργηθεί, ώστε να μετρηθεί η εξυπνάδα του δελφινιού. Είναι γεγονός πως το δελφίνι κατανοεί την ομιλία του ανθρώπου και ανταποκρίνεται στα διάφορα ερεθίσματα. Ταυτόχρονα, αποτελεί ένα από τα πιο αξιαγάπητα ζώα στον κόσμο.

Αυτό ήταν λοιπόν! Τώρα γνωρίζετε ποια ζώα είναι αρκετά έξυπνα ώστε να κατανοήσουν την συμπεριφορά σας και να συμπεριφερθούν ανάλογα. Δοκιμάστε να επικοινωνήσετε μαζί τους και θα μας θυμηθείτε!