Το Τεράστιο Έργο των Φιλοζωικών Οργανώσεων


Τα ζώα δυστυχώς δεν απολαμβάνουν το επίπεδο και την ποιότητα της ζωής που τους αξίζει, καθώς στην σύγχρονη κοινωνία έχουν παραγκωνιστεί και πολλές φορές γίνονται έρμαια των επιθυμιών του ανθρώπου. Αν και συχνά οι άνθρωποι επιδεικνύουν την αγάπη και την τρυφερότητά τους απέναντι στα ζώα, δεν είναι λίγες οι φορές που αυτά βρίσκονται απροστάτευτα μακριά από το φυσικό τους περιβάλλον και χωρίς τα απαραίτητα για μία αξιοπρεπή και ασφαλή διαβίωση. Εκεί είναι που οι φιλοζωικές οργανώσεις έχουν προσπαθήσει να παρέμβουν, με την συνεχή παροχή φροντίδας αλλά και ζεστασιάς για τα αδέσποτα ζώα και για όσα έχουν ανάγκη.

Οι περισσότερες, αν όχι όλες, οι φιλοζωικές οργανώσεις απαρτίζονται από εθελοντές. Αυτοί οι άνθρωποι προσπαθούν με πενιχρά μέσα να βοηθήσουν τα ζώα που βρίσκονται απροστάτευτα και κινδυνεύουν να αφήσουν την τελευταία τους πνοή σε αυτό τον κόσμο χωρίς ένα χέρι αγάπης, αλληλεγγύης και βοήθειας. Σε περίπτωση που βρεθούν αδέσποτα νεογέννητα ζώα, η φιλοζωική οργάνωση ενημερώνεται και σπεύδει να βοηθήσει. Πολύ συχνά περισυλλέγει τα νεογέννητα και τα προστατεύει απέναντι στις δύσκολες καιρικές συνθήκες.

Συνήθως έχει παραχωρηθεί στην φιλοζωική κάποιος χώρος, ο οποίος διαμορφώνεται κατάλληλα για να στεγάσει τα ζώα που βρίσκονται στην περιοχή. Ωστόσο, οι συνθήκες δεν είναι ιδανικές. Δεν υπάρχουν πόροι και ειδικά τα τελευταία χρόνια με την οικονομική κρίση που όλο και βαθαίνει. Τα ζώα δεν αποτελούν προτεραιότητα και συνεπώς αφήνονται στην τύχη τους. Χωρίς την ενεργή συμμετοχή των εθελοντών που υπερβάλλουν εαυτόν στην προσπάθειά τους να φροντίσουν και να περιθάλψουν όσο περισσότερα ζώα μπορούν, η κατάσταση με τα αδέσποτα θα ήταν απελπιστική.

Η φιλοζωική εταιρεία έχει ως σκοπό την αποκατάσταση όλων των ζώων που βρίσκονται χωρίς οικογένεια και ταλαιπωρούνται στον κόσμο. Αφού περιθάλψουν κάποιο απροστάτευτο ζώο, οι υπεύθυνοι της φιλοζωικής αναρτούν αγγελίες. Μέσα από αυτές τις αγγελίες, στοχεύουν να βρουν υπεύθυνους κηδεμόνες για τα ζώα αυτά. Στην προσπάθειά τους αυτή διοργανώνουν bazaars και εκδηλώσεις διαφόρων ειδών, έτσι ώστε να φέρουν σε επαφή τον κόσμο με τα ζώα.

Όταν με το καλό βρουν κάποιον κηδεμόνα, δεν αφήνουν τα πράγματα στην τύχη τους. Από τη μια μεριά, εξοπλίζουν τον κηδεμόνα με όλα τα απαραίτητα για την ανατροφή του ζώου. Συχνά παρέχουν ειδικές εκπτώσεις ή και δωρεάν τροφές για τα ζώα, ιδιαίτερα εάν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη ανάγκη που πρέπει να καλυφθεί μέσω της τροφής. Εκτός από αυτό, όμως, παρέχουν συνεχή συμβουλευτική στον επίδοξο κηδεμόνα. Μέσα από την συμβουλευτική, ο κηδεμόνας θα μάθει πώς ακριβώς να προσεγγίζει το ζώο.

Η εκπαίδευση αποτελεί παράλληλο όπλο για το ζώο και για τη φιλοζωική οργάνωση. Ένα εκπαιδευμένο ζώο είναι πολύ πιο εύκολα προσαρμόσιμο στις απαιτήσεις ενός σπιτιού. Συνεπώς, οι εθελοντές φροντίζουν να εκπαιδεύσουν τουλάχιστον στα βασικά το ζώο. Ως αποτέλεσμα, αυτό θα αφομοιωθεί από την οικογένεια που θα το φιλοξενήσει και θα προσαρμοστεί πλήρως στις νέες συνθήκες που θα ανακύψουν.

Ο κάθε δήμος και η κάθε κοινότητα ξεχωριστά χρωστά ιδιαίτερη ευγνωμοσύνη στους εθελοντές που απαρτίζουν τις φιλοζωικές οργανώσεις. Εκείνοι φροντίζουν για ένα κομμάτι της κοινωνίας μας που χωρίς την συνδρομή τους θα ήταν ακόμη πιο σκοτεινό, καθώς η συμπεριφορά μας απέναντι στα ζώα καθρεπτίζει εν πολλοίς την ποιότητα της κοινωνίας μας.