Άλογο: Το Πανέμορφο Ζώο των Ονείρων Μας

Τα ζώα αποτελούν ένα μεγάλο κομμάτι στην ζωή των ανθρώπων, οι οποίοι συνήθως στην καθημερινότητα τα χρησιμοποιούσαν ως μεταφορά των αγαθών αλλά και σαν μέσο μεταφοράς των ίδιων. Τα άλογα ήταν εκείνα που συνήθως επέλεγαν σε εκστρατείες, ενώ στην αρχαία Ελλάδα ήταν εκείνα που δεν εγκατέλειπαν ποτέ τον τραυματισμένο πολεμιστή και πάντα τον προέτρεπαν να σηκωθεί για να συνεχίσουν την πορεία τους. Η νοημοσύνη των αλόγων είναι υψηλή και μάλιστα μπορούν και κρίνουν την κατάσταση που καλούνται να αντιμετωπίσουν και παίρνουν πρωτοβουλίες επίλυσης σε έκτακτες ανάγκες. Ο θαυμασμός τους στην αρχαία Ελλάδα αποτυπώνεται στα έργα γλυπτών, που στολίζουν σημαντικά μνημεία και προσδίδουν την υπεροχή αλλά και το μεγαλείο αυτού του υπέροχου ζώου. Τα άλογα ζουν κατά μέσο όρο τριάντα χρόνια και γεννούν μόνο ένα μωρό, που το θηλάζουν για έξι περίπου μήνες.

Υπάρχουν χίλια περίπου είδη αλόγων, ενώ αρχικά ο πρόγονός τους είχε μεσαίο ύψος και τρεφόταν με φύλλα δέντρων. Μεγάλοι πολεμιστές είχαν ισχυρό δέσιμο με τα άλογά τους, κάτι που το συναντάμε συχνά στην ιστορία. Για παράδειγμα ο Βουκεφάλας, που οδήγησε τον Μέγα Αλέξανδρο μέχρι την Ινδία, αλλά και τον φτερωτό πήγασο του Περσέα. Πλέον στην Ευρώπη δεν χρησιμοποιείται συχνά, πάρα μόνο σε πολύ ειδικές περιπτώσεις και σε παραδοσιακά σπορ, όπως είναι το κυνήγι της αλεπούς που πραγματοποιείται κατά παράδοση στην Αγγλία και την Σκωτία.


Η Μαγεία των Δελφινιών

Πάρα πολλά διαφορετικά είδη θηλαστικών έχουν απασχολήσει τους επιστήμονες κατά καιρούς για την καταγωγή και την προέλευσή τους, ενώ πολλά από αυτά είναι πολύ φιλικά στον άνθρωπο και παρουσιάζουν ακόμα και κοινά χαρακτηριστικά και αντιδράσεις σε ερεθίσματα, που μοιάζουν με εκείνα που υπάρχουν στην δική μας καθημερινότητα.

Τα δελφίνια είναι τα θηλαστικά (lån penge) που έχουν απασχολήσει τους επιστήμονες, αφού έχει παρατηρηθεί ότι είναι πολύ πιο κοντά στο άνθρωπο και ειδικά σε καιρούς έκτακτης ανάγκης, όπως είναι ένα ναυάγιο. Υπάρχουν πάρα πολλά είδη δελφινιών σε όλο τον κόσμο και το κάθε είδος από αυτά ζει στις θάλασσες που το ίδιο επιλέγει, αφού οι ανάγκες του είναι διαφορετικές. Όμως τα δελφίνια ζουν και στην θάλασσα και στα ποτάμια, ανάλογα με το είδος τους.

Έτσι στο Αμαζόνιο υπάρχουν τα ροζ δελφίνια που στην αρχή της ζωής τους είναι γκρι και λίγο αργότερα το χρώμα τους αλλάζει, ενώ σε άλλες θαλάσσιες περιοχές το χρώμα τους είναι μπεζ. Στο αρχαίο κόσμο θαύμαζαν τόσο πολύ αυτό το ξεχωριστό είδος θηλαστικού που μπορούσε να επικοινωνήσει με τον άνθρωπο που έλεγαν ότι τα δελφίνια ήταν άνθρωποι που επέλεξαν τη θάλασσα για να ζήσουν και άφησαν την στεριά. Το βάθος που μπορεί να φτάσει ένα δελφίνι εξαρτάται από το είδος του, μπορούν να φτάσουν μέχρι και τα 2000 μέτρα και δυστυχώς πολλά από αυτά χρησιμοποιούνται και για στρατιωτικούς σκοπούς και για μεταφορά.


Το Τεράστιο Έργο των Φιλοζωικών Οργανώσεων

Τα ζώα δυστυχώς δεν απολαμβάνουν το επίπεδο και την ποιότητα της ζωής που τους αξίζει, καθώς στην σύγχρονη κοινωνία έχουν παραγκωνιστεί και πολλές φορές γίνονται έρμαια των επιθυμιών του ανθρώπου låna pengar. Αν και συχνά οι άνθρωποι επιδεικνύουν την αγάπη και την τρυφερότητά τους απέναντι στα ζώα, δεν είναι λίγες οι φορές που αυτά βρίσκονται απροστάτευτα μακριά από το φυσικό τους περιβάλλον και χωρίς τα απαραίτητα για μία αξιοπρεπή και ασφαλή διαβίωση. Εκεί είναι που οι φιλοζωικές οργανώσεις έχουν προσπαθήσει να παρέμβουν, με την συνεχή παροχή φροντίδας αλλά και ζεστασιάς για τα αδέσποτα ζώα και για όσα έχουν ανάγκη.

Οι περισσότερες, αν όχι όλες, οι φιλοζωικές οργανώσεις απαρτίζονται από εθελοντές. Αυτοί οι άνθρωποι προσπαθούν με πενιχρά μέσα να βοηθήσουν τα ζώα που βρίσκονται απροστάτευτα και κινδυνεύουν να αφήσουν την τελευταία τους πνοή σε αυτό τον κόσμο χωρίς ένα χέρι αγάπης, αλληλεγγύης και βοήθειας lån med betalningsanmärkning. Σε περίπτωση που βρεθούν αδέσποτα νεογέννητα ζώα, η φιλοζωική οργάνωση ενημερώνεται και σπεύδει να βοηθήσει. Πολύ συχνά περισυλλέγει τα νεογέννητα και τα προστατεύει απέναντι στις δύσκολες καιρικές συνθήκες.

Συνήθως έχει παραχωρηθεί στην φιλοζωική κάποιος χώρος, ο οποίος διαμορφώνεται κατάλληλα για να στεγάσει τα ζώα που βρίσκονται στην περιοχή. Ωστόσο, οι συνθήκες δεν είναι ιδανικές.


Μια Βόλτα στον Ζωολογικό Κήπο

Στη χώρα μας η παρουσία του μεγάλου ζωολογικού κήπου που ονομάζεται Αττικό Πάρκο και βρίσκεται στην Αθήνα και πιο συγκεκριμένα στην περιοχή των Σπάτων είναι ίσως η μοναδική αξιόπιστη λύση, για κάποιον που θα sms lån ήθελε να ξοδέψει δημιουργικά τον ελεύθερό του χρόνο αποκομίζοντας γνώσεις και εμπειρίες που έχουν να κάνουν με τη φύση και το ζωικό βασίλειο.

Η ρουτίνα και το άγχος της καθημερινότητας έχει ως αποτέλεσμα να δουλεύουμε ολοένα και περισσότερο, να μην τρεφόμαστε σωστά αλλά και να μην αξιοποιούμε συνήθως ούτε στο ελάχιστο τον χρόνο που μας παρέχεται. Αυτό γίνεται διότι αισθανόμαστε σωματικά και κυρίως ψυχολογικά κουρασμένοι και πιστεύουμε πως με το να μείνουμε κλεισμένοι στο σπίτι μας, καθισμένοι στον καναπέ και με την συντροφιά που μας παρέχει η τηλεόραση, ξεκουραζόμαστε και προετοιμαζόμαστε για να αντιμετωπίσουμε την επόμενη μέρα.

Όμως τελικά το μόνο που κάνουμε είναι να σπαταλάμε τον χρόνο μας και να χάνουμε ευκαιρίες μάθησης και γνώσεων, που δεν ξέρουμε καν ότι υπάρχουν και μας αφορούν όλους μας.

Ο ζωολογικός κήπος μας παρέχει την δυνατότητα να δούμε πληθώρα ζώων που ζουν είτε στην χώρα μας είτε σε δάση άλλων χωρών και να παρακολουθήσουμε τον τρόπο που αυτά επικοινωνούν μεταξύ τους, δέχονται τις διάφορες τροφές που τους δίνουν οι υπεύθυνοι του χώρου, ξεκουράζονται, περπατούν κτλ.


Γνωστές Φράσεις και Παροιμίες με Ζώα

Υπάρχουν αρκετές παροιμίες και φράσεις στην ελληνική κουλτούρα, οι οποίες αναφέρουν τα ζώα ως πρωταγωνιστές. Είναι πολύ λογικό να έχουν δημιουργηθεί αυτές οι εκφράσεις, καθώς η παρατήρηση των prestamos rapidos ζώων ήταν πολύ συνηθισμένη και ιδιαίτερα κατά το παρελθόν. Γνωρίζοντας λοιπόν ορισμένα από τα κύρια χαρακτηριστικά κάθε ζώου, οι άνθρωποι επιθυμούσαν να περιγράψουν καταστάσεις, να στηλιτεύσουν ανθρώπινες συμπεριφορές ή να εγκωμιάσουν κάποιον.

Παρακάτω θα βρείτε κάποιες από τις πιο γνωστές παροιμίες και φράσεις με ζώα, οι οποίες έχουν διασωθεί μέσα στο χρόνο και είναι δημοφιλείς ακόμη και στις μέρες μας.

 • Είπε ο γάιδαρος τον πετεινό κεφάλα
 • Κοράκιασα από τη δίψα
 • Δύο γάιδαροι μαλώνανε σε ξένο αχυρώνα
 • Ένα χελιδόνι δε φέρνει την άνοιξη
 • Κατά φωνή κι ο γάιδαρος
 • Κροκοδείλια δάκρυα
 • Πήγε σαν το σκυλί στο αμπέλι
 • Τσακώνονται σαν το σκύλο με τη γάτα
 • Όταν λείπει η γάτα, χορεύουν τα ποντίκια
 • Ούτε γάτα, ούτε ζημιά
 • Περπατάει σα χελώνα
 • Δουλεύει όλη μέρα σαν το σκυλί
 • Άλλα τα μάτια του λαγού κι άλλα της κουκουβάγιας
 • Φάτε μάτια ψάρια και κοιλιά περίδρομο
 • Έγινε λαγός
 • Ο λύκος κι αν εγέρασε κι άλλαξε το μαλλί του, μήτε τη γνώμη άλλαξε, μήτε
 • την κεφαλή του
 • Τι είναι ο κάβουρας, τι είναι το ζουμί του
 • Έβαλαν το λύκο να φυλάει τα πρόβατα
 • Γουρούνι στο σακί
 • Γλίτωσε από του λύκου το στόμα

Όπως βλέπετε, αυτές είναι μονάχα λίγες από τις εκφράσεις που θα βρείτε στην ελληνική παράδοση σε σχέση με τα ζώα.


Τα Πιο Έξυπνα Ζώα στον Πλανήτη

Έχετε σκεφτεί ποτέ ότι ορισμένα ζώα διαθέτουν την ίδια εξυπνάδα με τους ανθρώπους ή ακόμη ότι μπορούν κάποια από τα ζώα να αποδειχθούν πιο έξυπνα από εμάς; Σίγουρα κάτι τέτοιο φαντάζει αδιανόητο pikavippi heti. Ωστόσο, έρευνες έχουν δείξει πως τα ζώα διαθέτουν εκπληκτική εξυπνάδα κι επομένως κάποια από αυτά αποδεικνύονται λιγότερο αφελή και αθώα από όσο θα πιστεύαμε.

Ποια είναι όμως τα ζώα με το μεγαλύτερο IQ στο ζωικό βασίλειο; Ποια θα μπορούσαν να ανταγωνιστούν με τον άνθρωπο με σημαντικές αξιώσεις ως προς την ευφυΐα τους; Για να δούμε τη λίστα:

 • Αρουραίος
 • Περιστέρι
 • Χταπόδι
 • Γουρούνι
 • Σκίουρος
 • Ελέφαντας
 • Κοράκι
 • Ουρακοτάγκος
 • Χιμπαντζής
 • Δελφίνι

Αυτή η λίστα διαθέτει τόσο προφανείς επιλογές, όσο και μεγάλες εκπλήξεις. Κανείς δε θα φανταζόταν ποτέ ότι το περιστέρι αποτελεί παράδειγμα εξυπνάδας ανάμεσα στα ζώα. Όμως αν σκεφτείτε πως τα περιστέρια χρησιμοποιούνταν στην αρχαιότητα για να μεταφέρουν μηνύματα, δε θα φαντάζουν και τόσο υπερφίαλα. Μάλιστα τα ταχυδρομικά περιστέρια βοήθησαν τον άνθρωπο σε πολλές περιπτώσεις (lainaa työttömälle).

Το χταπόδι επίσης δεν είναι έκδηλα έξυπνο. Ίσως φταίει η όψη του, ίσως το γεγονός ότι δεν έχουμε ασχοληθεί ποτέ με τη χρησιμότητά του ανάμεσα στα ζώα. Το μόνο που γνωρίζουμε είναι ότι το χταπόδι έχει τη δυνατότητα να προσκολλάται στα βράχια και τις άλλες επιφάνειες λόγω των ποδιών του.


Επαγγέλματα Που Σας Φέρνουν σε Επαφή με Ζώα

Σας αρέσουν τα ζώα και θέλετε να ακολουθήσετε ένα επάγγελμα που σας επιτρέπει να βρίσκεστε κοντά τους; Επιθυμείτε να φροντίζετε την ευημερία των ζώων pikalaina, αντί να ασχολείστε με οτιδήποτε άλλο; Εάν ανήκετε σε αυτή την κατηγορία ανθρώπων, τότε μπορεί να επωφεληθείτε σημαντικά από την ενασχόλησή σας με κάποιο από τα παρακάτω επαγγέλματα:

 • Κτηνίατρος: Είναι το πιο διαδεδομένο επάγγελμα ανάμεσα στους φανατικούς φιλόζωους. Ένας γιατρός που ειδικεύεται στα ζώα είναι ιδιαίτερα χρήσιμος, καθώς μπορεί καθημερινά να φροντίζει pikavippi ilman luottotietoja για την υγεία τους. Θα εκπαιδευτείτε σε σχέση με τις ξεχωριστές ανάγκες του κάθε ζώου, ενώ θα ανακαλύψετε πόσο τρυφερά και αξιαγάπητα είναι τα ζώα σε κάθε τους στιγμή.
 • Εκπαιδευτής ζώων: Ένα ακόμη επάγγελμα που θα σας βοηθήσει να βρίσκεστε δίπλα στα ζώα είναι εκείνο του εκπαιδευτή ζώων. Από την αρχή της ζωής τους, θα φροντίζετε να τα εκπαιδεύετε κατάλληλα ώστε να συνυπάρχουν αρμονικά με τον άνθρωπο. Φυσικά και χωρίς βία, η εκπαίδευση αποδίδει καρπούς και ωφελεί τόσο το ζώο όσο και τον ιδιοκτήτη του.
 • Ιδιοκτήτης Pet Shop: Τα καταστήματα ζώων έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, εξαιτίας της σημαντικής αύξησης της ζωοφιλίας. Γι’ αυτό και είναι μια πολύ καλή επιλογή επαγγέλματος η ενασχόληση με τις ανάγκες του κάθε ζώου σε τροφή, στέγη κτλ.

Τα Αναφαίρετα Δικαιώματα Όλων των Ζώων

Πολύ συχνά αναφερόμαστε στα δικαιώματα του ανθρώπου και τονίζουμε το δικαίωμα για ελευθερία, για επιβίωση και για ευημερία. Όμως, εκτός από τους ανθρώπους υπάρχουν και τα ζώα σε αυτόν εδώ τον πλανήτη imprumut rapid. Γι’ αυτό και το 1978 στο Παρίσι δημιουργήθηκε η Διακήρυξη των Δικαιωμάτων των Ζώων, για να καλύψει ένα κενό χρόνων σε αυτόν τον τομέα. Σύμφωνα με αυτή τη διακήρυξη, τονίζεται ότι:

 • Όλα τα ζώα γεννιούνται ίσα και διαθέτουν το δικαίωμα της ύπαρξης χωρίς καμία διάκριση.
 • Ο άνθρωπος οφείλει να σέβεται και να προστατεύει τα ζώα. Μάλιστα, ο άνθρωπος ανήκει στο ζωικό βασίλειο κι επομένως δεν θα πρέπει να διαφοροποιείται από αυτά, ούτε να τα βλάπτει με οποιονδήποτε τρόπο credit rapid fara acte.
 • Κανενός είδους κακομεταχείριση απέναντι στα ζώα δεν θα πρέπει να γίνεται αποδεκτή. Τα ζώα είναι λιγότερο ισχυρά κατά κανόνα από τους ανθρώπους, αλλά κάτι τέτοιο δεν θα πρέπει να γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης από κανέναν.
 • Είναι δικαίωμα του κάθε ζώου να ζήσει στο χώρο επιλογής του και να αναπαραχθεί φυσικά, σύμφωνα με τους νόμους που ισχύουν. Ούτε η παράνομη εκτροφή ζώων αλλά ούτε και η εγκληματική απομάκρυνσή τους από το φυσικό τους περιβάλλον επιτρέπεται.
 • Τα ζώα δεν θα πρέπει να εγκαταλείπονται για κανέναν λόγο.

Παράξενα Ζώα Που Μπορείς Να Έχεις ως Κατοικίδια

Φυσικά και η πλειοψηφία των ανθρώπων προτιμά τον σκύλο ή τη γάτα, το χρυσόψαρο ή τα θαλάσσια χελωνάκια, ένα κουνελάκι ή ένα ωδικό πουλί ως κατοικίδιο. Ωστόσο, υπάρχουν κι αυτοί που επιθυμούν κάτι διαφορετικό σαν σύντροφο στο σπίτι τους. Γι’ αυτό και προτιμούν πιο παράξενες επιλογές ζώων. Σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα η επιλογή είναι τόσο παράξενη που προκαλεί σοκ. Ας δούμε ορισμένα από αυτά τα ζώα που δεν συνηθίζονται ως κατοικίδια, μα έχουν αρχίσει να γίνονται δημοφιλή!

 • Σκαντζόχοιρος: Δεν είναι δυνατόν να πιστεύει κανείς πως ο σκαντζόχοιρος αποτελεί δημοφιλή επιλογή ως κατοικίδιο. Δεν μπορεί κανείς να το ακουμπήσει και να το χαϊδέψει, μιας και είναι εξοπλισμένο με δυνατά αγκάθια που θα σας κάνουν να το μετανιώσετε. Όμως, πολλοί θεωρούν τον σκαντζόχοιρο ένα αξιαγάπητο ζώο που μπορεί να εξημερωθεί και να συνυπάρξει μαζί τους σε ένα διαμέρισμα.
 • Ταραντούλα: Ένα ακόμη παράξενο κατοικίδιο είναι η αράχνη και μάλιστα η ταραντούλα. Οι θαυμαστές αυτού του ζώου υποστηρίζουν ότι είναι κοινωνικό και απόλυτα ασφαλές. Υπάρχει σε πληθώρα χρωματισμών, ώστε να καλύψει κάθε γούστο και προσωπική προτίμηση. Συνιστάται η φύλαξή του σε ειδική γυάλινη κατασκευή.
 • Κουκουβάγια: Η μανία με τον Χάρι Πότερ είναι πρόδηλη στο εξωτερικό κυρίως και ιδιαίτερα στην Αγγλία. Πολλά παιδιά κατέκλυσαν τα καταστήματα ζώων, ζητώντας να αγοράσουν μία κουκουβάγια.

Απολαμβάνοντας Εξαιρετικά Ντοκιμαντέρ με Ζώα

Σας αρέσει η φύση και θέλετε να μαθαίνετε περισσότερα για τον κόσμο που μας περιβάλλει; Είστε λάτρεις του ζωικού βασιλείου κι επιθυμείτε να γνωρίσετε από κοντά τα πιο όμορφα μέρη στον κόσμο; Εάν δεν έχετε τη δυνατότητα να επισκεφθείτε όλους αυτούς τους μαγευτικούς προορισμούς που διαφημίζονται στα περιοδικά και στο διαδίκτυο, υπάρχει λύση! Μπορείτε αν θέλετε να παρακολουθήσετε κάποιο ντοκιμαντέρ με ζώα, ώστε να νιώσετε πιο κοντά στην άγρια φύση.

Τα ντοκιμαντέρ είναι διασκεδαστικά και συνάμα επιμορφωτικά. Προσφέρουν στον τηλεθεατή την ευκαιρία να εμβαθύνει σε κάποιο θέμα και να γνωρίζει πράγματα που δεν είχε καν φανταστεί για τον κόσμο. Τα ζώα είναι υπέροχα πλάσματα και στην σύγχρονη κοινωνία δεν είμαστε σε στενή επαφή με τη φύση, όπως στο παρελθόν. Γι’ αυτό τα ντοκιμαντέρ αποτελούν μια εξαιρετικής μορφής ψυχαγωγία, που μας εισάγει στον θαυμαστό κόσμο των ζώων.

Σας αρέσουν οι πιγκουίνοι ή μήπως τα εξωτικά πτηνά; Ενδιαφέρεστε για τα πλάσματα του βυθού ή για τα πιο εντυπωσιακά ζώα της ζούγκλας; Υπάρχουν αναρίθμητες επιλογές που μπορούν να σας κρατήσουν το ενδιαφέρον σε όλη τη διάρκεια της παρακολούθησης. Καθίστε αναπαυτικά στον καναπέ σας και ξεκινήστε να παρακολουθείτε το ντοκιμαντέρ της αρεσκείας σας. Το πιο πιθανό σενάριο είναι να σας καθηλώσει η δράση και να ξενυχτήσετε βλέποντας και ξαναβλέποντας τα καλύτερα σημεία!